Een investeringsplan maken, dat brengt rust en mogelijkheden.

Home » Blog » Een investeringsplan maken, dat brengt rust en mogelijkheden.
22 feb 2017
Zelfstandigen en KMO - Investeren

Een investeringsplan maken, dat brengt rust en mogelijkheden.

Een goede thuis vinden voor uw (toekomstig) spaargeld is zoveel makkelijker en beter als u een plan heeft. Met een plan weet u hoeveel u kan sparen, hoeveel u effectief spaart en kan u de evolutie opvolgen en bijsturen in functie van uw mogelijkheden, plannen en verdere uitdagingen. Maak zelf uw plan, u zal er uit leren. 

Laten we de stappen even doornemen alvorens van start te gaan.

Stap 1: Zorg ervoor dat u alles over uzelf weet...

Stap 2: Maak uw investeringsplan op...en vul uw doelen aan

Stap 3: Ontwikkel je "doe het nu" mentaliteit...en start met stap 1

  

Stap 1: Zorg ervoor dat u alles over uzelf en uw vermogen weet

Er zijn een aantal zaken die u moet weten over investeren alvorens van start te gaan. Weet dat iedere goede investeerder zijn huiswerk maakt op basis van feiten en bevindingen. Ze stellen plannen op en nemen doordachte beslissingen alvorens over te gaan tot actie.

Voor u een plan kan uitwerken, moet u eerst informatie inwinnen, uw spaar-, beleggings- en investeringsdoelen en -horizon oplijsten, weten hoeveel u kan sparen, beleggen en investeren, uw risicoprofiel bepalen en dit aftoetsen met uw initieel aangegeven wens inzake rendement. Risco vs Rendement en beschikbaarheid, begrippen die u zich eigen moet maken en u moet weten wat u wil.

Indien u nog niet beschikt over deze informatie dan voert u best een gesprek met een adviseur om u alvast op weg te zetten. Het werk is aan u. U moet weten hoe uw situatie ervoor staat en dat leert u best door zelf bezig te zijn met de nodige opzoekingen en het in kaart brengen van uw vermogen en uw kasstromen.

U kan ook gebruik maken van schema's die ter beschikking worden gesteld door verschillende websites. Maar er zijn ook apps om uw huisboudbudget in kaart te brengen om zo te weten wat er maandelijks beschikbaar is om te sparen en investeren. Met pen en papier of een excel werkblad komt u ook al een heel eind.

   
Stap 2: Uw investeringsplan opmaken
Wat moet u opnemen in uw investeringsplan?
  • Wat zijn uw doelen? Uw investeringsdoelen?
  • Wat zijn uw verwachtigen inzake opbrengst en is dit realistisch gegeven uw risicoprofiel?
  • Wat is de maximale kost die u wil betalen voor het aankopen, beheren en opvolgen?
  • Wil u adviserend en discretionair beheer? 
  • Uw doelen in overeenstemming brengen met de producten die aansluiten en bijdragen om deze te realiseren
  • De opvolging, bijsturing en optimalisatie van uw plan en producten en (maandelijkse) bijdragen.
  

  

 

In het volgende voorbeeld gaan we in op de eerste stappen in het maken van uw plan. Jan en Mieke beiden zijn 35 en hebben een dochter van drie jaar. Ze hebben net een woning aangekocht en beschikken bijgevolg over een beperkte hoeveelheid spaargeld. Jan en Mieke, hebben werkzekerheid en kunnen goed sparen en plaatsen nu reeds iedere maand 5% van hun totaal inkomen aan het begin van de maand op hun spaarrekening. Op het einde van de maand blijft er gemiddeld een 700 euro over dat ze vrij kunnen spenderen en niet gemist zal worden op korte termijn. Ze hebben nog een autolening voor hun tweedehandswagen van 500 euro per maand met een openstaande schuld van 3400 euro.

  

Volgende doelen stellen ze zich:

Vervroegde terugbetaling autolening

Reserveren ijzeren buffer op een aparte spaarrekening

Een studiefonds aanleggen voor hun kind en mogelijk toekomstige kinderen

Sparen voor een nieuwe tweedehandswagen

Een pensioen beginnen opbouwen

Sparen om een studio te kunnen kopen om te verhuren

Een eigen (ski)verblijf in de bergen

   

Mieke en Jan zullen beslissingen moeten nemen en knopen doorhakken. Hoeveel gaat er naar ieder spaardoel? Welke spaar- en beleggingsproducten passen bij hun profiel, wensen en doelen? Een financieel adviseur helpt u de juiste vragen te stellen, zo komt u tot uw eigen persoonlijk plan. Dus maakt u meer kans om te slagen. 

  

Stap 3: Let's do it!

Zodra u uw plan gemaakt heeft en dit besproken heeft met uw adviseur, is het tijd om actie te brengen in de theorie. Selecteer samen de juiste producten binnen uw investeringskader en zorg voor voldoende diversificatiemogelijkheden, ook al gaat u beleggen en investeren met een beperkt budget.

  

Hoe en waar koopt u producten?

Vergelijkingswebsites zijn een goed startpunt om producten te vergelijken. Indien u kiest voor een plan en zelf de volledige invulling wil doen van de producten, dan zijn deze websites zeker een meerwaarde. Opgepast bij de opvolging van dergelijke producten aan 0% commissie. Welke makelaar wil u nog dienstverlening geven als u niet meer terecht kan via de online makelaar zijn netwerk? U moet ook weten dat er honderdduizenden fondsen en beleggingen zijn. Een vergelijkingswebsite kijkt enkel naar rendement en focust op kostenbesparing, niet naar de kwaliteit van de maatschappij, de bewezen diensten van een beheerder of de matching tussen de producten en uw plan, doelen en gekoppeld risicoprofiel en uw wensen en verlangens.

Hier zijn enkele websites waar u zich kan informeren over financiële producten:

www.kredietgids.be, www.bankshopper.be, www.rodv.be, www.spaargids.be, www.hoeveelkostmijnhuis.bewww.mysavings.be

  

Hoe koopt u investeringen?

De digitale revolutie brengt veel nieuwe mogelijkheden aan de consument om te investeren zonder tussenkomst van een persoon, organisatie of bemiddelaar. Maar weet u waar u mee bezig bent of bent u aan het gokken? Het is raadzaam om een combinatie te maken van beiden. Maak gebruik van de digitale mogelijkheden die geboden worden in samenspraak met uw onafhankelijk adviseur. Indien u kiest voor financiële adviseurs die werken op basis van een uurloon of vaste vergoeding bent u zeker van de objectiviteit van het gegeven advies en voorgestelde producten. 

Hier zijn enkele online brokers waar u eenvoudig en goedkoop financiële producten kan aangaan:

Keytrade, Binckbank, Fortuneo

  

Verlies en winst zijn inherent aan investeren en beleggen maar u maakt maar winst of verlies als u de investering verkoopt. Blijf bij uw plan, strategie en volg uw producten op.

Gepost door: stijn